Wat is slaapapneu?
Slaapapneu is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig onderbroken wordt of zelfs tijdelijk stopt. Deze onderbrekingen in de ademhaling worden apneus genoemd. Wanneer u meer dan vijf apneus per uur heeft en deze minstens tien seconden duren, wordt dit als slaapapneu beschouwd.
Verschillende factoren kunnen leiden tot ademhalingsproblemen tijdens de slaap, wat resulteert in verschillende vormen van slaapapneu. Echter, de symptomen en gezondheidsrisico’s blijven over het algemeen hetzelfde.
Wat zijn de klachten van slaapapneu?
- U kunt vaker abrupt wakker worden en een gevoel van verstikking ervaren
- Dit kan leiden tot verstoorde slaap en rusteloosheid
- Hoofdpijn in de ochtend
- Vermoeidheid en/of slaperigheid overdag, waardoor uw alertheid en concentratievermogen verminderen. Dit vergroot het risico op ongelukken, zoals op het werk of in het verkeer.
- Stemmingswisselingen en slecht humeur
- Hoge bloeddruk
- Droge mond en/of pijnlijke keel
- Regelmatig moeten plassen tijdens de nacht
- Nachtelijk zweten
- Spierpijn
- Angstige dromen
- Andere onverklaarbare lichamelijke klachten
- Concentratiestoornissen en geheugenproblemen
- Sommige mensen ervaren geen symptomen en slapen gewoon door

Gezondheidsrisico’s op de langere termijn van slaapapneu
Slaapapneu kan een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks functioneren. De voortdurende vermoeidheid en slaperigheid leiden tot verhoogde prikkelbaarheid, niet vitaal voelen, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Het uitvoeren van dagelijkse taken wordt vaak bemoeilijkt, en er blijft weinig energie over voor vrijetijdsactiviteiten. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de kwaliteit van leven van de persoon zelf, maar ook voor de mensen in hun directe omgeving.
Slaapapneu heeft ook negatieve effecten op het lichaam. Door de ademhalingsproblemen tijdens de nacht kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen, waardoor de hersenen, organen en het bloed tijdelijk minder zuurstof krijgen. Dit resulteert niet alleen in een verstoorde slaap, maar kan ook ernstige schade toebrengen aan het hart- en vaatstelsel op de lange termijn.
Mogelijke ernstige gevolgen op langere termijn zijn onder meer:
- Hoge bloeddruk
- Hartritmestoornissen
- Depressie
- Hart- en herseninfarcten
De behandeling voor slaapapneu
- Sommige mensen stoppen minder vaak met ademen als ze met een speciaal bitje in de mond slapen.
- Als dat niet genoeg helpt, kan de arts voorstellen beademing in de nacht te proberen. U draagt dan tijdens uw slaap een masker op uw mond of neus. Een machine naast uw bed blaast via het masker meer lucht in uw luchtwegen. De klachten kunnen hierdoor minder erg worden.
- Soms is een operatie een oplossing. Dat kan een operatie in uw mond of keel zijn. Of een kaakoperatie.
Expertise
De NOCTIS Kliniek werkt vanuit een interdisciplinaire aanpak. Wat houdt dit in? Bij de NOCTIS Kliniek voor slaap- en snurkonderzoek werken gespecialiseerde artsen die zijn opgeleid in de slaapgeneeskunde. Onze artsen, waaronder één KNO-arts en één longarts, zijn gecertificeerd somnoloog of gespecialiseerd in de slaapgeneeskunde. Zij hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van slaapstoornissen en zijn volledig gekwalificeerd om u te helpen bij uw slaapproblemen en slaaptherapieën voor te schrijven. Ze helpen u graag zich weer vitaal te voelen.