Wat is snurken?
Zagende of brommende geluiden tijdens de slaap, bekend als snurken, treffen miljoenen Nederlanders, soms incidenteel door verkoudheid, anderen dagelijks. Ongeveer 20% van de mannen en 10% van de vrouwen snurkt elke nacht, vaak tussen de leeftijd van dertig en veertig, met een mogelijk genetische aanleg. Deze geluiden ontstaan door belemmeringen in de neus of keel tijdens de ademhaling, wat zowel de snurker als hun partner kan verstoren.
Wat zijn de oorzaken van snurken?
Snurken kan veroorzaakt worden door verschillende factoren:
- Slapen op de rug: Dit kan leiden tot het naar achteren glijden van de tong, waardoor de keel vernauwt
- Anatomische kenmerken zoals een lang, slap gehemelte, een lange, slappe huig, of een grote tong
- Verminderde spiertonus in het gehemelte, de huig en de keel, mogelijk veroorzaakt door factoren zoals alcohol, slaapmiddelen, veroudering, vermoeidheid, of een traag werkende schildklier
- Roken, wat irritatie aan de keel kan veroorzaken
- Een verstopte of vernauwde neus, bijvoorbeeld door verkoudheid, allergieën, poliepen, of een scheef neustussenschot
- Overgewicht, wat kan leiden tot meer vetweefsel in de keelholte
- Vergrote keelamandelen, bijvoorbeeld als gevolg van een keelontsteking
Gevolgen van snurken
Snurken is meestal onschuldig, maar kan problemen veroorzaken, zoals frequent wakker worden, vermoeidheid overdag, concentratieproblemen en verstoring van de slaap van de partner. Het kan ook een symptoom zijn van slaapapneu, een ernstige aandoening waarvoor behandeling nodig is. Ongeveer tien op de honderd snurkers hebben ook slaapapneu. Als u vermoedt dat u aan slaapapneu lijdt, is het raadzaam uw huisarts te raadplegen, vooral als u langdurig een verstopte neus heeft en overdag overmatig moe bent. Met een verwijsbrief van uw huisarts kunt u bij ons een afspraak maken.

Behandelingen
- Bij sommige mensen vermindert het gebruik van een speciaal bitje in de mond het aantal adempauzes tijdens de slaap
- In sommige gevallen kan een operatie, zoals een ingreep in de mond, keel of kaak, een oplossing bieden
Expertise
Bij de NOCTIS Kliniek voor slaap- en snurkonderzoek werken gespecialiseerde artsen die zijn opgeleid in de slaapgeneeskunde. Onze artsen, waaronder één KNO-arts en één longarts, zijn gecertificeerde somnoloog of gespecialiseerd in de slaapgeneeskunde. Zij hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van slaapstoornissen en zijn volledig gekwalificeerd om u te helpen bij uw slaapproblemen. Door het doen van uitgebreid slaap- en snurkonderzoek bij u thuis helpen zij bij het voorschrijven van de juiste slaaptherapie.